Serre of aanbouw: waar kies jij voor?

Heb je behoefte aan meer (leef)ruimte of kun je wel wat extra daglicht in huis gebruiken? Er zijn verschillende manieren om meer woonplezier te creëren. Zo kun je een aanbouw of serre aan huis laten plaatsen. Beide opties staan garant voor meer ruimte en licht. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een serre en een aanbouw? Wat zijn de voor- en nadelen en het belangrijkst: welke optie sluit het beste aan op jouw woonwensen?

Het verschil tussen een serre en een aanbouw

Een serre aanbouwen of een aanbouw realiseren is een interessante manier om meer woongenot te creëren, zonder dat je hoeft te verhuizen. Zowel een serre als een aanbouw (of uitbouw) wordt gezien als een verlengstuk van het huis. Het grote verschil zit in het aangezicht. Waar een aanbouw meestal in dezelfde stijl als de woning is gebouwd, bestaat een serre geheel uit glas. Een serre is namelijk bedoeld als aparte ruimte waar het buitengevoel naar binnen gehaald wordt, terwijl een aanbouw meer als uitbreiding van de woonruimte dient.

De voor- en nadelen van een serre of aanbouw

Met een serre of aanbouw aan je huis, verhoog je de woningwaarde. De ruimte van je woning wordt immers vergroot. Het is dus altijd slim om een huis uit te breiden. Twijfel je tussen een serre of een aanbouw? Beide opties hebben voor- en nadelen die je kunt meenemen in je overweging.

Serre

De voordelen van een serre:

 • Meer woonoppervlakte: met een serre vergroot je het aantal vierkante meters van je woning. Een serre is daarom extra gunstig in het geval van een rijtjeshuis.
 • Meer licht in je woning: de vele ramen van een glazen serre zorgen voor veel daglicht in huis.
 • Soepele overgang van binnen naar buiten: een serre creëert een soepele overgang van de woning naar de tuin. Hierdoor geniet je ook in koudere maanden van het jaar van het buitenleven.
 • Luxe uitstraling: door het glazen karakter van een serre krijgt je huis een luxe uitstraling.
 • Geen vergunning nodig: in veel gevallen mag een serre vergunningsvrij gebouwd worden, mits je voldoet aan de voorwaarden die jouw gemeente stelt.

De nadelen van een serre:

 • Warmt snel op: wanneer de zon veel op een serre schijnt, kan het erg warm worden in huis. Dat is fijn in de winter, maar ’s zomers is zonwering geen overbodige luxe.
 • Kwetsbaar: een glazen serre is extra gevoelig voor bijvoorbeeld hagelbuien. Zorg daarom voor extra gelaagd glas.

Serre of aanbouw

De voordelen van een aanbouw:

 • Oplossing voor ruimtegebrek: een aanbouw zorgt voor meer leefruimte.
 • Multifunctioneel: een aanbouw heeft een multifunctioneel karakter. Gebruik de aanbouw bijvoorbeeld als (bij)keuken, extra zitgedeelte of thuiskantoor.
 • Meer licht in huis: een aanbouw kan worden uitgerust met glazen schuifwanden of een lichtkoepel. Zo creëer je naast meer ruimte, ook meer licht in huis.

De nadelen van een aanbouw:

 • Gaat ten koste van de tuin: de extra leefruimte die je creëert gaat ten koste van de afmetingen van je tuin.
 • Prijskaartje: het plaatsen van een aanbouw is over het algemeen duurder dan het plaatsen van een serre.
 • Lange oplevertermijn: anders dan bij een serre heb je bij de plaatsing van een aanbouw te maken met meerdere partijen. De oplevertermijn is daarom bij een aanbouw vaak langer.

Serre of aanbouw: de mogelijkheden

Waar je ook voor kiest, met een glazen serre of aanbouw zijn er legio mogelijkheden. Beide ruimtes zijn volledig aan te passen aan jouw woonwensen. Maak bijvoorbeeld een soepele overgang van binnen naar buiten met een glazen vouwwand, een glazen schuifpui of een glazen schuifdeuren op maat. Deze mooie en praktische toevoegingen zorgen voor een open karakter en maken de ruimte extra aantrekkelijk. Geef je de voorkeur aan een aanbouw of uitbouw boven een serre, maar wil je wel meer daglicht in huis? Een aanbouw of uitbouw met glazen dak of lichtstraat behoort ook tot de mogelijkheden.

De kosten voor het plaatsen van een serre of aanbouw

Naast smaak en stijl, speelt ook het budget een rol bij de keuze. Het plaatsen van een serre is over het algemeen goedkoper dan het plaatsen van een aanbouw. De prijs is echter afhankelijk van de soort serre. Zo kun je een serre aanbouwen of uitbouwen. Bij een serre aanbouw liggen de kosten lager dan bij een serre uitbouw. Daarnaast is een serre met een kunststof frame voordeliger dan één met een aluminium frame. Gemiddeld genomen betaal je voor een serre tussen de € 7.500, – en € 15.000, -.

Bij een aanbouw liggen de kosten, afhankelijk van het formaat en de materiaalkeuze, tussen de € 19.000, – en € 25.000, -.

Kiezen voor een serre of aanbouw

De keuze voor een serre aanbouwen of een normale aanbouw is lastig. Het is daarom slim om jouw woonwensen goed in kaart te brengen. Wat vind je belangrijk en welk budget heb je daarvoor over? Houd je van het buitenleven en geniet je het liefst het hele jaar door van je tuin? Dan is een serre waarschijnlijk de beste optie. Heb je behoefte aan meer praktische leefruimte en vind je het niet erg om iets dieper in de buidel te tasten, kies dan voor een aanbouw.

Ga je graag zelf aan de slag of heb je een wat kleiner budget? Dan is een zelfbouw serre ook mogelijk.

Meer informatie?

Vind je het moeilijk om een keuze te maken tussen een serre en een aanbouw of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met A.G.A. Terras. Onze specialisten beantwoorden graag al je vragen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Neem contact met ons op

Bel voor een afspraak of stuur ons een e-mail bericht

 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 10 MB.
  Je gebruikt een verouderde webbrowser

  Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

  ×